Meer dan ooit is er toekomst voor verpleegkundigen. Door de maatschappelijke evoluties neemt de nood aan goed opgeleide, praktijkgerichte verpleegkundigen, die op kwalitatieve manier de nodige verpleegkundige basiszorg geven, toe.

ZoWe verpleegkunde leidt studenten op tot gegradueerde basisverpleegkundigen (HBO5-niveau). Zowel jongeren als volwassenen kunnen bij ons terecht. Ook als je werken wil combineren met studeren of via afstandsonderwijs leren, bieden wij jou trajectmogelijkheden aan.

In nauw overleg met alle betrokkenen stemt de opleiding goed af op de actuele noden en maatschappelijke evoluties in de zorg.

Ik schrijf me in Ik kom naar een les of infodag Ik heb een vraag Ik boek een rondleiding

Wat is een graduaat (HBO5)

Een graduaat (Hoger Beroepsonderwijs of HBO5) is het praktijkgerichte opleidingsniveau tussen het secundair onderwijs (niveau 4) en de bacheloropleiding (niveau 6).

Een graduaatsopleiding is de geknipte opleiding als je je onmiddellijk wil kwalificeren voor de arbeidsmarkt. Een graduaat is ook een interessante keuze als je na een tijd werken terug wil studeren om je jobkansen te verbeteren of om je te heroriënteren naar een andere beroepssector.

Wie succesvol een graduaatsopleiding afrondt, behaalt een graduaatsdiploma. Dit diploma kan ook een opstap vormen naar een bacheloropleiding.

De opleiding is voortdurend in beweging en komt tot stand in nauwe samenwerking met het werkveld met veel stages. Hiermee spelen we duidelijk in op de noden van de arbeidsmarkt en de maatschappelijke trend van werken en studeren combineren.

Spring en vlieg uit! Wees niet bang! Er zijn bij ZoWe genoeg opvangnetten om je op te vangen: je coach, je docenten, je collega-studenten, die je met veel plezier zullen helpen je vleugels even te herstellen of je de mogelijkheid bieden om even te rusten. Je komt in situaties terecht waar het pittig zal zijn, je jezelf tegenkomt, maar het is het oh zo waard.

Sofie

Modules

De opleiding wordt ingericht volgens een flexibel, modulair systeem. Elke module is een afgerond geheel en geeft recht op een deelcertificaat. Een module omvat lesperiodes en stages, het zogenaamde duaal leren.

Volg je alle modules na elkaar, dan neemt de opleiding drie jaar in beslag. Je kan de opleiding na elke module onderbreken of de opleiding spreiden over meerdere jaren.

Als je slaagt in de tweede module word je automatisch geregistreerd als zorgkundige.

Nadat je alle modules hebt afgerond, ontvang je het diploma van gegradueerde basisverpleegkundige. Je opleiding is als volgt opgebouwd:

Stages

Stages zijn een belangrijk onderdeel binnen onze verpleegkundige opleiding. Ze nemen meer dan de helft van de studietijd in en zijn gelijkmatig verspreid over de hele opleiding.

Je traject bepaalt hoe de lessen en stages concreet worden ingepland. Als je in de gezondheidszorg werkt, kan je een deel van je werktijd als stagetijd meerekenen.

Tijdens je stages maak je kennis met de verschillende sectoren. Dit zorgt ervoor dat je veel ervaring kan opdoen, die nuttig is voor je toekomstige job.

Studeren met ondersteuning

Wist je dat je voor onze opleiding graduaat basisverpleegkunde geen inschrijvingsgeld betaalt? Je betaalt enkel voor cursussen, boeken, studiebezoeken en voordrachten, verzekering en algemene onkosten.

Daarnaast zijn er heel wat mogelijkheden om je financieel of in tijd te laten ondersteunen.

Op de website wordverpleegkundige vind je de mogelijkheden die bij jou passen. We lijsten ze hieronder graag voor je op.

Ben je werkzoekende, dan kan je bij de VDAB een opleidingscontract aanvragen.

Ook vanuit de overheid zijn, in samenwerking met je werkgever, steunmaatregelen uitgewerkt:

  • project 600 (openbare sector). Ben je al tewerkgesteld binnen de zorg in PC330 en wil je je omscholen tot verpleegkundige? Inschrijven om te starten in september 2024 via dit project is momenteel niet meer mogelijk. Van zodra de data voor schooljaar 2025-2026 gekend zijn, lees je het hier.
  • project 600 (privé sector). Inschrijven hiervoor voor start in september 2024 kan helaas niet meer. Van zodra de data voor schooljaar 2025-2026 gekend zijn, lees je het hier.
  • project 360 “opstap naar verpleegkunde”. Inschrijven voor dit bijkomend vormingsverlof doe je voor 31 oktober (als je start in september) en voor 29 februari (als je start in februari).
  • project #kiesvoordezorg. Naar de zorg overstappen vanuit een job buiten de zorg? Via dit project volg je onze opleiding terwijl je een loon ontvangt. De inschrijvingen om via dit traject te starten in september 2024 zijn reeds afgelopen. Van zodra de data voor schooljaar 2025-2026 gekend zijn, lees je het hier.
  • project Integra Zorg biedt erkende vluchtelingen dezelfde mogelijkheid als #kiesvoordezorg. Alle info hierover vind je op bovenvermelde site.

Kom gerust langs om de nodige documenten voor deze trajecten in te vullen.

Als je werknemer bent, kan je in sommige gevallen een deel van de kosten vergoeden met opleidingscheques.

Toekomst

Onze graduaatsopleiding basisverpleegkunde bereidt je goed voor op je instap in het verpleegkundig beroep.

Je vindt snel werk en hebt een ruime keuze in verschillende sectoren van de gezondheids- en welzijnszorg in algemene ziekenhuizen, psychiatrische ziekenhuizen, woonzorgcentra, in de thuiszorg, in leefgroepen voor mensen met beperkingen, enz.

Verpleegkunde blijft een knelpuntenberoep.

Wil je na je afstuderen nog verder gaan, dan kan je via een aangepast, verkort traject een bachelordiploma in de verpleegkunde behalen. ZoWe verpleegkunde werkt hiervoor samen met hogeschool Howest.

Om de kwaliteit van ons verpleegkundig handelen actueel te houden, is levenslang leren belangrijk. Daarom organiseert de school regelmatig bijscholingen en vormingen in samenwerking met ZoWe vormingscentrum.

Snuif de sfeer op van onze school

Video